Talk of the town – Bugatti van Jacques Paul

Donderdagavond 21 februari – Brouwerij De Vlijt: de Veluwsche Oldtimer Club organiseerde de eerste editie van de “Talk of The Town”. De opkomst was boven verwachting hoog! Meer dan 70 oldtimerliefhebbers togen naar De Vlijt om het verhaal over de Bugatti van Jacques Paul te horen, de liefde voor hun eigen oldtimer te ventileren en natuurlijk om bier te drinken! In de pauze en na afloop dronken Citrofielen, liefhebbers van Kadett, Volvo en Porsche gemoedelijk een glas Veluwsche Schavuyt met elkaar. Passie voor rubber, olie en het autodesign van weleer verbindt!

Deze eerste editie verliep wat krakkemikkig. Bij een nieuw evenement is het enigszins aftasten: de club gaat zoekend voorwaarts. Het geluid was niet gelijk perfect, mede veroorzaakt door de koelinstallatie die iedere keer aansloeg.  Wat ook nog niet optimaal bleek te zijn, was de juiste verhouding tussen de duur en de inhoud van de presentatie enerzijds en bier drinken en ontmoeten anderzijds. Eén ding is wel zeker: het verhaal over het ontstaan van Bugatti werd met veel liefde gebracht, ondersteund door veel beeld, uitgebreide documentatie en bijbehorende rekwisieten.

Historie
Met veel trots blikt Jacques terug op het leven van zijn vader en diens liefde voor Bugatti. Door de jaren heen kocht Alexander Paul, de vader van Jacques, meer dan 9 exemplaren van dit bijzondere automerk. Hij was ook geen onverdienstelijk coureur en nam meerdere keer deel aan de Grand Prix des Frontières in Chimay, waar hij het erepodium haalde achter Eddie Hertzberger. Voorts werd de Bugatti gewoon ingezet voor dagelijks gebruik.

Gezinsauto?
Voor Jacques was de blauwe Bugatti jarenlang niets bijzonders. De auto werd gebruikt voor vakanties met het gezin (vier kinderen in de achterbak, 1 op schoot!), als boodschappenauto, voor de ritten van Brussel naar Oostende voor familiebezoek of als bedrijfsauto en het vervoeren van de bijenkasten van imker Paul. De auto viel op in het straatbeeld, toen het gezin in Rozendaal woonde, haalde de auto zelfs de krant. De kop van het artikel luidde: Rozendaler rijdt in Bugatti uit 1926.

Huwelijksreis
De meest bijzondere reis die zijn ouders maakten, was de rondreis door Frankrijk in 1938. Het jonge stel ging een maand lang op huwelijksreis met de Bugatti. Uit de vele anekdotes die Jacques voorleest uit het journal van zijn moeder blijkt wel de oprechte trots en het respect voor zijn ouders en hun gedurfde reis.

Aankoop en restauratie
Toen Alexander Paul te oud werd om in de auto te rijden, belandde de bolide lange tijd in de garage van het herenhuis in Rozendaal, tot op het moment dat Jacques in 1986 besloot een bod uit te brengen op de auto van zijn vader. Met zeven kinderen in het gezin Paul was het niet vanzelfsprekend dat de auto via vererving in het bezit zou komen van Jacques. Vader accepteerde het bod en de Bugatti werd eigendom van Jacques!

De restauratie verliep gefaseerd. De Bugatti werd in Rozendaal ontmanteld en in onderdelen vervoerd naar Apeldoorn. Na het spuiten en reviseren van de motor werd de auto in Rozendaal weer in elkaar gezet. Om de Bugatti door de Nederlandse autokeuring te krijgen, moest er wel het een en ander gebeuren. De auto had geen hydraulische remmen of  ruitenwissers. Voor de aanpassing van de radiateur werd de motorkap aangepast; de lijn van de kap is nu bijna recht. In 1988 was de auto gereed voor de openbare weg.

In 1998, 60 jaar na dato, nam Jacques zijn moeder opnieuw mee naar Frankrijk. Ze reden de route van de huwelijksreis opnieuw.

Zoon Irian is inmiddels geïnfecteerd met de liefde voor de Bugatti. De familie Paul is met recht trots op dit kostbare bezit en de bijbehorende historie!